Monday, October 27, 2014

Tragedi Oktober ( Part 1 )

Assalamualaikum..W.B.T,
Alhamdulillah,masih lagi diberi nafas di muka bumi ni..syukur ke hadrat Ilahi d'atas kurniaan-Nya..Lama aku menyepi dlm dunia blog ni ttpi harini tiba2 trgerak d'hati utk mencoretkan s;suatu yg mungkin mnjadi sejarah,kenangan pahit atau pengalaman dan mungkin juga Tragedi Oktober?Ya kenapa Oktober?Kerana di bulan kelahiranku yg mungkin s'sekali tidak mungkin dilupakan...Tetapi,s'sungguhnya aku percaya kpd Qada' & Qadar,semua atas perancangan dari-Nya.Aku cuba m'motivasikan diriku utk cuba brfikiran positif.Mungkin semua yg berlaku pasti ada hikmah yg tersembunyi..Bermula di sini aku cuba mencoretkan s'suatu yg mungkin bermanfaat utk semua pembaca terutamanya 'WANITA' samada isteri/anak dara selain mnjadi diari utk tatapan kpd diriku,suamiku,kaum keluarga sanak-saudara,sahabat handai serta zuriatku nanti..Insha-Allah..kisahnya bermula di sini,

24 Sept 14,
Aku kerja prgi sekolah spt biasa,tapi aritu dlm pkl 8 pg rasa semacam sgt perut.Oh,mungkin aku nk period agknya mcm sebu mcm angin.Msuk dlm kelas pn,msih blh control lg.Kua kls rasa dh lain mcm,mcm nk tumbang,trus g toilet kot2 mcm nk terbuang air bsar,tp xde pn.masa kua toilet mmg rasa dh berpinar mata,bdn pn mcm lemah smacam.Msuk staffroom trus aku rasa skit perut,rasa mata pn kelam cpt2 dduk diam nsib baik xde kls lg,tp masa tu Tin.4 tgh exam.Bru teringat ada relif, aku x tgk lg (yg ni mmg rutin kna tgk) tp td aku mmg x than.Cpt2 bka hp,cek wasap dlm grup sekolah.Ohh,ada relif!!Abisla...tgh exam plak tu,klu x exam blh gagah lg nk declare.Cpt2 aku bg wasap gtau aku mmg x blh msuk kls,rasa nk pitam..aku pn dh terjelepok kt meja,tp gagah lg menaip wasap.Lastly,blh setel..tp perut aku mmg sakit gila!Call hsband,ckp nk blk mcm x blh nk drive.Dia pn ok,trus aku g isi borang nk blk.Dlm pkl 10pg,hsbnd dtg bwk aku g klinik.Aku igt mmg sakit 'biasa-biasa' je mcm nk period (sbbnya aku mmg senggugut tiap2 bln) trus g KK Rawang je.Tuggu smpi jmp doc,paling x pn dia bg pil thn sakit.B4 jmp doc,aku g toilet cek mmg sah!Aku period..Doc pn tye mcm2,kotla aku ni keracunan ke apa..tp aku ckp period plak td.sengih jela doc..dptla aku ubt tahan sakit,pil sakit perut,buang angin..ambikk ko..Ok,aku blk,mc trus aritu...Blk rumah,mkn pil thn sakit nmpk okla..

26 Sept 14,
Selang berapa hari lps g klinik,aku mmg tgk kenapa period aku 'luar biasa'?Bkn darah merah,tp kua mcm wrna brownish.Bila kira2 balik aku period awal ke?sbbya baru hari 22,coz period cycle aku mmg dlm 30-35 ari.Mmg x tetap sbnrnya.Lps 2 aku teringat,b4 ni aku ada mkn jamu,aku cte kt adik dye pn gtau myb nk bg atur blk cycle,kdg rase mmg cm2.Xpela aku pn pk cm2 jgk.Sakit?Ye mmg aku ada rasa sakit on-off,Ckp kt hsbnd,jomla kte g klinik takut bnda lain plak kn.Trus g klinik famili,aku ckp nk scan perut blh x?Tp,doc x blh nk scan suka2 hati,lastly dia bg explanation dkt stgh jam setelah aku cte dr A-Z.Okla,cma doc gtau klu dlm msa seminggu x ok,bru dtg blk klinik.Aku ni bkn apa,brmcm pk takutla penyakit ke apa kn..

Beberapa hari berlalu,lbih kurang smgu persekolahan,aku mmg menahan sakit tp xla teruk sgt cuma x selesa,pening apa semua mmg xde.Hari2 tgk pad,xde pn nk kua drah merah ke,still sma je brownish je..(masa ni mmg aku silap,aku x teringat nk cek UPT,Demi Allah aku masa 2 yakin myb bkn pregnant!Sbb aku tau mgkin masa ni aku x merancang nk pregnant dlm masa terdekat ni atas faktor aku nk buat 'Fertility Treatment' dulu appoinment bln 12 ni. Entahla..bila igt2 blk,silap aku jg...)

3 Okt 14
Sampi ke kg utk pulang bercuti Aidil Adha.Mcm biasala,aku singgah umh mak dlu utk hntr adik.B4 otw blk kg 2 mmg dh terasa sakitnya kt perut.Ya,sakit kali ni mmg ln mcm jgk.Yg pelik makin skit d'sebelah kri.Ya Allah,kenapalah dgn aku ni??Smpi umh mak,aku menahan lg..otw nk blk umh mertua coz nk tidur umh mertua,ckp kt hsbnd dh x thn ni sakit.Jom g klinik..cari2 pusing satu bndr Batu Pahat (aku pn x berapa nk taw sgt klinik2 24hours kt bndr ni) cari jg klinik.Yg ada 24 hours pn tutup!Masa 2 mmg dh gaduh2 jg dgn hsbnd coz x bwk blk ubat (ubt thn sakit).Lastly,x jmp klinik g 7E bli panadol je...

7 Okt 14
Pulang dr kampung,lps bercuti 3 hari sempena Aidil Adha.Tp sebelum tu,mmg aku menahan sakit on-off je,Perut x selesa sgt kt sbelah kiri.Otw blk dr bercuti kt kg dlm 3 hari,kali ni dtg lg sakit yg sama.Dh nk smpi umh,ckp kt husband g klinik jela,tp kali ni nk mintak surat emergency dr doc.Smpi klinik,sma jg prosedurnya x bg scan,doc sspect takut fibroid/cyst.Sbb yg ni mmg dh kua mcm darah period tp sikit2la..doc pn buat surat utk emergancy casses ke Hosp.Sg Buluh.


BERSAMBUNG........



2 comments:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails